A Philos – Vajdasági Magyar Tudományos, Irodalmi és Művészeti Társaság a 2015 óta Újvidéken megjelenő Philos folyóirat szerzői körére épül, hátterében azzal a folyamatosan megújuló tudományos-művészeti bázissal, amely az elmúlt két évtizedben (2002-től) a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) körül alakult ki, annak szellemiségéhez, foucault-i értelemben vett “más teréhez”, önkiteljesítő és konstruktív módon járult hozzá. A folyóirat beágyazódik a VMTDK autentikus értékekre épülő, fenntartható fejlődésébe, folyamatosságot teremtő, modellértékű innovativitásába. Mindezáltal a régiónak mint “deltavidéknek” (Tolnai Ottó) sajátos kulturális emlékezetét is ébren tartja, hisz a vajdasági magyar irodalomra és művészeti hagyományra is éppen az újító eszmék iránti nyitottság, a másság elevensége, a neoavantgárd kísérletezés jellemző.
A Philos Társaság az alkotói szabadság és kritikai reflexió képviseletében jött létre. Korunk leigázó aktuálpolitikai közegében kiindulópontnak tekinti azt az alapkritériumot, miszerint a tudomány, irodalom és művészet mint alkotótevékenység a természeténél fogva önelvű, csupán a szabad gondolat és játék feltételei között tud kibontakozni.
A társaság tagjai olyan értelmiségiek (társadalomtudományokat, humántudományokat, szépirodalmat, művészeteket és interdiszciplináris területeket művelő alkotók, valamint közírók), akik fontosnak tartják a vajdasági magyar szellemi élet integritását, függetlenségét és szakmai hitelét, valamint felismerték, miszerint elsősorban a saját talajból kinövő kezdeményezésekre és a vajdasági humánerőforrásokra támaszkodva lehet maradandóan építkezni.
Környezetünk szellemi reprezentációi a digitális korban új gondolkodási és kommunikációs horizontok kihívásaival szembesülnek, amelyek nemcsak egyének, hanem együttgondolkodók kollektív válaszait is előfeltételezik, különösen akkor, ha az alkotói hozzáállás nemcsak a mű, hanem közérzetünk, szellemi életünk, intellektuális jóllétünk, szabadságunk naponta történő megteremtésére is kiterjed.
Ezért a Philos Társaság egyik célja, hogy megőrizze a vajdasági kultúra és tudomány függetlenségéért és méltóságáért való kiállás képességét, fenntartsa a professzionális szintet, ugyanakkor elutasítsa a kis közösségekre jellemző megkövült kulturális kánonok hatalmi hierarchiáit és a kompromisszumos demagógiát.
Kiemelten fontosnak tartja az érintett területeken a szervezettségi és intézményesítési szint növelését a vajdasági magyar közösséget illetően.
A Társaság arra törekszik, hogy eleven kapcsolatot létesítsen és lépést tartson a régió progresszív, magyar és más nyelvű tudományos-kulturális-művészeti életével, időszerű fejleményeivel.
A Philos Társaság publikációkkal (rezümékötetek, Philos folyóirat, Philos Könyvek), konferenciákkal, vitaestekkel, kiállításokkal, rendezvényekkel kíván hozzájárulni a sokrétű szakmai fejlődéshez, a kritikai gondolkodás, a konstruktív értelmiségi diskurzus erősítéséhez a tudományok és művészetek területén Vajdaságban és a környező régiókban.